Osobní odběr zboží: Severní 276, Jinočany - Kontakt

Máte dotaz? +420 257 310 358

Jak na filtraci chlorované vody

Obecně lze říci, že kvalita pitné vody v ČR je na vysoké úrovni. To ale neznamená, že byste při její konzumaci neměli být obezřetní. I voda z vodáren totiž obsahuje řadu látek, které našemu zdraví příliš nesvědčí. Nejčastěji mají lidé obavy z chloru. Zjistěte, proč se vůbec voda chloruje, jaká rizika s sebou tento proces nese a jak se jim účinně vyhnout.

Proč se do pitné vody přidává chlor

Chlor je chemická dezinfekce, která se do vody přidává ve vodárnách během procesu čištění. V čističkách se totiž odstraňují nejen mechanické nečistoty, ale zejména ty biologické – tedy nejrůznější bakterie, viry a další patogeny, které mohou bezprostředně ohrozit zdraví člověka.

Chlorování vody je tedy efektivní způsob, jak zabránit vzniku epidemií infekčních nemocí z pitné vody, jelikož chlor hubí téměř všechny mikroorganismy. Tento proces dezinfekce vody se začal používat na konci 19. století v Anglii a velice rychle se rozšířil do celého světa. Dnes je v ČR chlorovaná veškerá voda z veřejných zdrojů a chlorování je také důležitou součástí údržby bazénů.

Kohoutková voda v ČR je chlorovaná, ale pouze v minimální účinné míře. Je tedy nezávadná a přísně monitorována. PodleVyhlášky č. 252/2004 Sb. je povolená koncentrace volného chloru v pitné vodě 0,3 mg/l a tato koncentrace je řádně dodržována.

Přesnou koncentraci chloru odhalí profesionální rozbor vody

Chlorování vody z vlastních zdrojů

Pokud čerpáte vodu z vlastních zdrojů, je její dezinfekce zcela ve vašich rukou. Odstranění biologického znečištění je přitom vůbec nejdůležitější součástí úpravy vody. Zejména v mělkých kopaných studnách je výskyt nebezpečných patogenů velmi častý. K dezinfekci vody ze studny lze rovněž využít chlor, případně jiné chemické dezinfekce k tomuto účelu určené.

Alternativně lze k dezinfekci vody z vlastních zdrojů využít UV lampy, které jsou ekologičtější a nezanechávají ve vodě žádná škodlivá rezidua. Jejich účinek je ale ve srovnání s chlorem omezený, a proto se vždy ujistěte, zda je tato metoda vhodná pro vaši studnu.

Rizika pití chlorované vody

Chlor ve vodě sám o sobě pro člověka nebezpečný není; reaguje ale ve vodě s organickými sloučeninami a vytváří tzv. vedlejší produkty dezinfekce.

Je vědecky prokázáno, že tyto látky jsou potenciálně karcinogenní, proto jsou jejich koncentrace přísně monitorovány. Chlorovaná voda také zhoršuje stav pokožky a kožních nemocí, např. ekzému. Má navíc horší pach a chuť než voda bez obsahu chloru. Tato rizika jsou sice ve srovnání s riziky konzumace nedezinfikované vody nízká, ovšem ne zcela zanedbatelná.

Z těchto důvodů stále více lidí pořizuje do domácnosti filtry, které z vody odstraňují právě chlor. Díky tomu je voda řádně vydezinfikovaná chlorem, následně se z ní ale chlor odstraní, a tedy neobsahuje nebezpečné karcinogenní látky a má lepší vůni i chuť.  

Filtry na chlor v pitné vodě

Pokud se rozhodnete zlepšit kvalitu své vody, v první řadě musíte znát její přesné složení. To zjistíte buď u místních vodáren, anebo pomocí profesionálního rozboru vody z akreditované laboratoře. Pouze tak budete vědět, jaké problémy vaše voda má a jaká je koncentrace chloru. V žádném případě nevěřte podomním prodejcům vodovodních filtrů a ani se neřiďte výsledky rozboru třeba u souseda. Každá voda je jiná.  

Při výběru filtru se obraťte na specializovanou firmu, která musí posoudit rozbor vody a navrhne vám řešení na míru. V případě, že budete chtít především snížit obsah chloru ve vodě, pravděpodobně vám navrhne instalaci uhlíkového filtru, který je pro tyto účely doporučován všemi odborníky na zdraví. Aktivní uhlí je také běžnou součástí filtrů na dešťovou vodu.  

Pozor – membránová, magnetická či elektromagnetická filtrace se pro pitnou vodu nedoporučuje, dokonce může kvalitu vody zhoršit. Převaření zase nijak nemění chemické složení vody, a tedy ani nesnižuje obsah chloru (naopak, z důvodu částečného odpaření vody se koncentrace chemických příměsí mírně zvýší).

Jak aktivní uhlí zvyšuje kvalitu vody

Uhlíkový filtr na vodu je velice efektivní a zlepšuje kvalitu vody hned v několika ohledech:

  • Odstraňuje škodlivé chemikálie včetně chloru, zbytků léčiv, těžkých kovů apod.,
  • částečně vodu dezinfikuje,
  • odstraňuje z vody zákal,
  • zlepšuje vůni a chuť vody,
  • zachovává ve vodě důležité minerální látky.

Výsledkem je tak skutečně kvalitní, zdravá a chutná filtrovaná voda s optimálním složením, která potěší nejen váš organismus, ale i vaše domácí rostliny a mazlíčky.  

Uhlíkový filtr Duplex FF40 Honeywell

Vodní filtr Honeywell s vložkou s aktivním uhlím

Typy domácích filtrů na vodu s aktivním uhlím

V zásadě existují 3 typy vodních filtrů s aktivním uhlím, které se liší množstvím filtrované vody a pořizovacími náklady.

  1. Vodní filtry na vstupu: Filtrují veškerou vodu v objektu. Tato velkokapacitní zařízení jsou finančně nejnáročnější a vyžadují odbornou instalaci. Uhlíkový filtr na vstupu se instaluje nejčastěji v domácnostech s vlastní studnou jako zdrojem pitné vody.
  2. Kohoutkové filtry na vodu: Instalují se na konkrétní kohoutek, nejčastěji v kuchyni. Filtrují pouze vodu z daného kohoutku a v případě záměru omezení konzumace chloru je toto řešení zcela postačující. Typicky se instalují v domácnostech, které jsou připojené k veřejné vodovodní síti.
  3. Filtrační konvice: Objem filtrované vody je omezen objemem konvice. Tento způsob je tedy určen pouze pro filtraci vody určené k pití. Jde o nejlevnější a nejjednodušší řešení, jelikož konvici nemusíte nikam instalovat.

Při výběru filtru na chlorovanou vodu se proto zamyslete, kolik vody reálně potřebujete filtrovat. Pokud chcete pouze omezit konzumaci chloru a zlepšit chuť vody, vystačíte si s filtrem na vodu z kohoutku nebo filtrační konvicí. Pokud je ale problém s vodou rozsáhlejší, případně chcete filtrovat i vodu v koupelně z důvodu kožních nemocí, zvolte filtr na vstupu.

Vybrat vhodný uhlíkový filtr